You are not logged in.

Read the FAQ and Knowledge Base before posting.
WiFi not emulated and not supported!!
We won't make a 3DS/2DS emulator.



#1 2017-03-17 04:46:52

RobertLainsley1994
Member
Registered: 2017-03-17
Posts: 4

Questions about "press button" cheats

I don't know where else to post this, and my problem's answer is not in the FAQ nor in the Knowledge Base, but if a problem like this was reported before please link me to a post that was properly solved.

My problem is with the usage of "Press Button to change parameter" cheats in the Tomodachi Collection ROM. I've checked the cheats for proper button mapping and all that, but even with every prior solution given to try to solve this problem never worked. Even with the input display turned on to make sure I was pressing the buttons, the cheats never activated. Also to note, the cheat writer was not specific where or when to press the specified button. Any suggestions?

Example:
Money 9999999 (Select)
94000130 FFFB0000
02123044 0098967F
D2000000 00000000

Last edited by RobertLainsley1994 (2017-03-17 04:48:08)

Offline

#2 2017-03-17 04:58:09

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

use a recent build, not 0.9.11

Offline

#3 2017-03-17 05:02:43

RobertLainsley1994
Member
Registered: 2017-03-17
Posts: 4

Re: Questions about "press button" cheats

zeromus wrote:

use a recent build, not 0.9.11


The official download page only has 0.9.11. Can you please link me to the most recent version?

Offline

#4 2017-03-17 05:09:50

RobertLainsley1994
Member
Registered: 2017-03-17
Posts: 4

Re: Questions about "press button" cheats

never mind i think i got it

I'll see if it works.

Offline

#5 2017-03-17 05:16:50

RobertLainsley1994
Member
Registered: 2017-03-17
Posts: 4

Re: Questions about "press button" cheats

It still doesn't work, even on the most recent build. Any other suggestions?

Offline

#6 2017-03-17 16:36:21

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

There aren't any known bugs in the cheat engine on latest build (and several were definitely fixed since 0.9.11)
There's two versions of this game. Try the other.
Cheating is hard--this is just one of many reasons why. I can't even guess where it wants you to press select. Maybe google can tell you if someone else has figured it out.

Offline

#7 2017-05-03 15:08:52

atanil
Member
Registered: 2017-04-30
Posts: 2

Re: Questions about "press button" cheats

Are you using dynamic recompiler?
If I have it turned on these cheats are working only occasionally.

Offline

#8 2017-05-03 19:10:05

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

I can't believe that whether a cheat uses "press button" is affected by the recompiler. Please find a cheat that's broken by the recompiler that isn't a "press button" cheat.

Offline

#9 2017-05-03 23:27:03

atanil
Member
Registered: 2017-04-30
Posts: 2

Re: Questions about "press button" cheats

I didn't write it very clearly.
Cheats are working fine, but most of the times it doesn't register the buttons.
For example I am playing Pokemon White right now and use this code:

Overworld Codes: No Wild Pokemon (Hold R for Instant Encounter)

521A9444 D1032800
121AA440 0000E001
D0000000 00000000
521A9444 D1032800
94000130 FEFF0000
121AA440 000046C0
D2000000 00000000

I get no encounters, but with dynamic recompiler on holding R does nothing most of the time and everything works fine when it's off .

Last edited by atanil (2017-05-03 23:32:11)

Offline

#10 2017-05-04 00:28:10

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

cheats are bugged in last official release. use a buildbot build.

Offline

#11 2017-05-04 09:51:09

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 198
Website

Re: Questions about "press button" cheats

if i remember correctly dynamic re compiler only effects ASM codes with button activators. not pointer codes.  but yes codes can be less responsive with dynamic re compiler on, last i checked. im not sure if the issues have been fixed since i dont use dynamic re compiler much.

Offline

#12 2017-05-04 19:13:22

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

i'm skeptical. it just doesnt make sense. it's no different than running one frame at a time and tweaking memory manually.

Offline

#13 2017-05-05 02:43:51

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 198
Website

Re: Questions about "press button" cheats

zeromus wrote:

i'm skeptical. it just doesnt make sense. it's no different than running one frame at a time and tweaking memory manually.

ok heres a perfect example:

infinite speed foward and reversed mkds (NTSC)
02072720 E3A0045F
02039988 EAFF1D88
E2000FB0 00000030
E92D0600 E59F9018
E59FA018 E589A000
E2899E0C E59FA010
E589A008 E8BD0600
E12FFF1E 01FFAE98
E350045F C3A0E45F

if you enter this code without dynamic recompler  wile on a time trial mode course in the game you will be able to instantly go in reverse at infinite speeds and if you pause and restart the race.  the rest of the code works as it should.

with dynamic recompler on  if you enter this code wile on a time trial course nothing changes if you restart the race still nothing changes  if you check the disassembler and check this address 02072720   the value is set to E3A0045F as it should be but it doesnt effect the game for some reason.

if you go back to the main title screen and go back to a course in the game the 300cc code (02072720 E3A0045F) will kick in but not the rest. 
I have to  reset the rom completely to get this code to work as it should in dynamic recompler

Offline

#14 2017-05-05 05:47:18

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

OK, i see now. These cheats are program patches, and the JIT is such a big hack, it can't deal with patched programs. It makes a faint effort to insure against dysfunction by "self modifying code", yet that's what this is-- and it doesn't work.

Ideal solution is to fix the JIT. But I'm not gonna touch that.

I'm gonna fix it with a big hack: if main memory is CHANGED reset the jit entirely. This means I have to now test before having AR codes write anything to main memory, otherwise the JIT will continually rebuild (and that's very slow)

Now if a game does this on its own, the game is bugged. Well, that's jit, in a nutshell.

https://github.com/TASVideos/desmume/co … ed679e7b50

Offline

#15 2017-05-31 03:36:14

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 198
Website

Re: Questions about "press button" cheats

well now using a pointer based code with jit causes a constant reload of jit and greatly slows the game down.

Offline

#16 2017-05-31 06:34:26

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

Then your pointer based code CHANGES main memory every frame. Make your pointer based code not CHANGE memory every frame.

Offline

#17 2017-06-01 01:55:53

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 198
Website

Re: Questions about "press button" cheats

thats not something i can fix with a code modifacation its how jit handles the code.  its only happening with codes that try to fight the ar code as in when the code is active the game is trying to return the value the ar code has frozen back to its default state.  thus jit constantly reloads.

Offline

#18 2017-06-01 02:47:43

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,596

Re: Questions about "press button" cheats

bummer. I can't fix it without learning how the jit works, which I'm not going to do. You can enter it on the github tracker if you want "rebuild jit cache when applying AR cheats only for affected memory (and also while we're at it, confirm whether self-modifying code actually works, because it doesn't seem like it does)" so we can probably never fix it.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB