You are not logged in.

Read the FAQ and Knowledge Base before posting.
WiFi not emulated and not supported!!
We won't make a 3DS/2DS emulator.



#1 2016-09-23 10:02:28

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

why does desmume use .dsv instead of .sav?

just wondering since most flash cards use the sav format and it would be easier to transfer saves from flash card to desmume. if it used .sav

Offline

#2 2016-09-23 17:29:48

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

since the size of a game's save can't be immediately known without a big whitelist or user manually picking. a long-running detection process is required. .dsv can record all available information while this process is in progress. .dsv is superior.

Offline

#3 2016-09-23 21:38:45

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

ah i see. well i have one other question.  could a .DUC file be converted to .dsv?  a DUC is an action reply save back up.  ive looked at both dsv and duc in txt form and they both look the same aside from duc adding the name of what the save file is called by the user at the beginning of the container.

Offline

#4 2016-09-23 23:46:01

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

there's an importer in the file menu for duc, isnt there?

Offline

#5 2016-09-24 23:39:46

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

No there isnt.  if i try to import a duc it just shows an error.   It would be nice if there was though tongue

Offline

#6 2016-09-25 01:22:43

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

I'm looking right at it
file > import backup memory

Offline

#7 2016-09-25 03:18:15

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

yes it works for sav files not duc files.

Offline

#8 2016-09-25 05:00:58

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

i assure you it works for "duc files". Maybe not your duc file, for some reason.

Offline

#9 2016-09-25 12:35:48

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

yeah, actually i figure out how to get it to work.  long story short the action replay inserts a name into the duc save file container when backing up.  if the extra information that the action replay put in is removed via a hex editor it can be imported properly.   ive tried to import it directly using default settings and it errors out, and using manual import settings  it imports it but the game doesn't read the battery data and just over writes it as if it doesn't exist.

ill explain with pictures later. unless you understand what i mean.

Offline

#10 2016-09-25 19:41:48

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

it sounds like youre saying "the duc importing is broken and i managed to manually convert the duc to sav".
I'm not surprised that the duc importing is broken (many ducs are garbage) but if you were able to manually fix it, then it doesnt sound like a broken duc but rather actually an actual bug importing it. So I'd like to study the duc you were importing as well as the .sav you manually created from it

Offline

#11 2016-09-25 21:11:20

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

https://www.dropbox.com/s/0jz8o09v4q5k4 … s.zip?dl=0

basically yes, and here are the saves (original and fixed.)

this was done on r5558 with default settings.

Last edited by fintogive (2016-09-25 21:16:01)

Offline

#12 2016-09-25 22:09:46

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

ugh, what a clusterfuck.
the all the backup memory code is 100% garbage.
first of all, it just didnt work
second of all, it only works for extension .duc. That's right, extension DUC doesnt work.
finally, you dont actually have a DUC. I dont know what in the hell you have. As I said, many ducs are garbage.
Glad you were able to fix it manually.
I committed some fixes which should make raw save importing go more smoothly in r5560, and fix the dumb extension checking.

Offline

#13 2016-09-26 04:08:24

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

ok and yes these are DUC files.  There right off my ar dsi.  the ones off the internet are action replay max duc files which is slightly different but properly imports via desmume without being edited.

the AR DSI version inserts data up to 0x000000A3  wile ARDS max inserts data up to 0x000001F3 in the hex editor before the actual save data starts.

the dsi version should imports correctly but i compared the fixed import and the manual import of the unedited dsi duc and desmume for some reason corrupts the data when it imports the unedited duc file. 

i also noticed people post incorrect or corupted ducs on the internet (specifically pokemon diamond)  so the ducs arnt garbage.  i manually converted 3 different game saves from my ar dsi and they all worked fine when i imported them.  ar ds max dont need manual converting though

so im not sure whats going on.  but im sure it can be fixed.

Offline

#14 2016-09-26 05:29:49

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

just because it's got a duc extension doesn't mean it's a duc. What constitutes a duc? Is an mp3 a duc because it's labeled a duc? How close does something to have to be before it's a duc? Who defines what a duc is? It sounds like duc is whatever action replay wants it to be, and we now have two different formats.  It can't be fixed until someone provides specifications for however !@*#@ing many duc formats there are out there.

Offline

#15 2016-09-26 07:02:50

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

Man i dont know...  Maybe a simple trimming of the file that is inserted would make it work with check box a
ar max duc
ar dsi duc

before the file is converted.

From what ive found there are 2 formats.  But maybe you should try looking at this tomorrow since you are on your period.  I know this is frustrating but you don't need to go "FUUUUUUUUUUUUUUUU"  every time an issue is discovered.

Offline

#16 2016-09-28 08:28:28

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

i just tried the r5560 build today but duc file will import from action replay max but not dsi ar. at all now,  not even my edited save will import under duc unless i change the extension to sav.  so i know your not interested in fixing this issue.  am i allowed to post tutorials on how to manually make it work here if not where would you recommend?

Offline

#17 2016-09-28 18:45:47

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

I'm interested in finding documentation on whatever weird format files you have so I can support them.

Offline

#18 2016-09-28 20:38:50

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

ok.  well i did more research and all i could find was the two formats i cant find anymore formats so i think its just the dsi format that needs support at this point.  let me know what you if you need any more information.

Offline

#19 2016-09-28 22:39:56

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

I need documentation or corroboration that you have actual AR dsi file and not something created in a garbledy way. this looks nothing like the old ARDS format which begins with ARDS000000000001

Offline

#20 2016-09-29 06:44:22

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

i know.  The dsi ar adds the extra 0x000000a3 worth of bytes for the user to input a name  so whatever the user inputs is what will be on the very beginning. there is no ARDS00000000001 for the dsi ar duc's.  so how do you want me  to show you documentation?  you already have one of my saves to work with.  there all the same amount of bytes (a3 in hex) as far as the extra information inputted.  0x000000a4 is when the actual saved data starts

there is one values at the address 0x000000a3 that is always the same and its always set right before the actual save data starts. maybe that will help?

saved_zpsvvhnxmvz.png

Offline

#21 2016-09-30 05:09:02

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

@#*(@&# fixed in @#*(@ing r556 @()#*@ing 2

Offline

#22 2016-10-02 10:48:47

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

@#*(@ing thanks! but it still needs a bit more work. other size save data besides 256k saves wont import

Offline

#23 2016-10-02 19:32:47

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

@*(#!@ing post one then, geeze.
I checked for TWO bytes (the 0x04 and the 0xC0) as part of the signature; maybe the 0x04 is the size or type of the memory. This is why I asked for @)(#@)9ing specs.

Offline

#24 2016-10-03 23:55:57

fintogive
Member
From: USA
Registered: 2014-04-11
Posts: 215
Website

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

C0 never changes.   The values next to C0 do.  Thats why i only mentioned C0.  the 04 value and the one right next to 04 is associated with the size of the file so the dsi ar knows how to write the save back to the game
and here are other duc files with different size formats

https://www.dropbox.com/s/vb0wyn9m8wnio … v.zip?dl=0

so just use C0 as the signature.

Offline

#25 2016-10-04 00:45:44

zeromus
Radical Ninja
Registered: 2009-01-05
Posts: 4,645

Re: why does desmume use .dsv instead of .sav?

If the size of the file was good enough for AR, then they wouldn't need a byte saying what the size is.
Looks like the 2 bytes preceding are size/256

Offline

Board footer

Powered by FluxBB